Принципите на Илън Мъск – световният технологичен лидер и предприемач

 

1) Чети, за да водиш

„Училището може да свърши, но самообучението – никога!“. Мъск е голям фен на самообразованието. Повечето знания той е натрупал от самостоятелно четене на книги и учебници, а не в училище или университета. Още като дете Илън прочита цялата „Енциклопедия Британика“. Заравяйки се в книгите, той си разширява хоризонта и получава нови идеи и вдъхновения. Ученето е един от супер-талантите, които той притежава. В състояние е за 1-2 дни да усвои (прочете) цяла книга или учебник от няколкостотин страници. Правейки това, Илън се пренася в идейния свят, където освен разум и мъдрост, той развива интуицията си. Интиутивното е много силно в него. Това се вижда и в хороскопа му – Юпитер и Нептун са в съвпад. Нептун му дава нови идеи за бизнеса, а също и усет за това, какво чувстват и мислят хората около него.

2) Не си харчи всички пари за реклама.

С добрата позиция на Нептун в хороскопа, Илън интуитивно знае какви потребности имат хората. За да ги задоволи, той използва саморекламата на продуктите си – било нов вид електрическа кола с 0$ разход за гориво или по-евтини соларни панели. Един супер-качествен продукт довежда до безплатна реклама от уста на уста и положителни отзиви в интернет. Всички знаят за колите Тесла. Всички използват системата PayPal при онлайн пазаруване или транзакции на парични средства.

3) Рискувай преди живота да свърши.

Най-доброто време за един предприемач е, когато той е млад. „Когато остарееш, задълженията се увеличават“, казва Мъск. Илън Мъск е роден в Южна Африка. За да избегне казармата, на 17-годишна възраст той емигрира в Канада, за да учи икономика в Queens University. На 23-годишна възраст, вече в САЩ, той записва „Физика“ в Станфордския Университет. Но тогава (1995г.) започва бума в Интернет и Илън на втория ден напуска университета и основава с брат си компанията Zip2. Тя представлява онлайн-платформа за обяви. Четири години по-късно Compaq купува Zip2 за $307 милиона в кеш и $34 милиона в акции. Така, на 27 години, Илън става един от най-младите милионери в света. Той не би стигнал до това ниво, ако не бе рискувал.

4) Работи денонощно

Мъск е известен със своята работоспособност. Той работи по над 100 часа седмично за своите компании – Tesla, SpaceX, SolarCity. Голям процент от времето му минава в самолета, пътувайки от едната компания към другата. Единственият недостатък е, че страда личния му живот.

5) Създавай, вместо да се оплакваш

Много хора се оплакват от задръстванията. Не и Мъск: „Вместо да се вайкаш от проблема, по-добре намери решение!“. Така той създава транспортните си проекти – HyperLoop и TheBoringCompany. Това представлява тунелна система за транспорт с нулево съпротивление и висока скорост от над 300км/ч.

6) Не следвай модата, а я създавай!

Това е мотото на големите лидери като Илън Мъск и Стив Джобс.
Между другото, майката на Илън – Мае Мъск е била успешен модел и е предала на сина си усета към красивото. Красота лъха и от продуктите на сина й – футуристичните коли Тесла и хващащите окото ракети Фалкон.
Големите компании се фокусират на създаване на нови иновации. Те не се опитват да се борят с конкуренцията.
През 2002г., на 31 години, натрупал значително състояние и станал един от най-влиятелните бизнес-лидери, Мъск поглежда към една по-секси и новаторска цел – ракетите и изследването на Космоса.
Създава компанията SpaceX, която успешно конкурира НАСА и руските ракетостроители. Защо? Защото прави собствени космически разработки и успява да понижи цената на ракетите и тяхното изстрелване десетократно. С това се доближава до целта си да направи космическите пътувания достъпни за обикновения човек.

7) Изгради си обратна връзка

Винаги нещо може да се подобри. Както обяснява Мъск „Много е важно да имаш обратна връзка от хората, с което постоянно да мислиш какво си направил и как може да го подобриш. Не се страхувай от негативната критика. Често това е гледната точка, която можеш да използваш за добро“.
Успехът никога не е лесен. Днес всички гледат към Илън Мъск и го възхваляват за неговите успехи, но е имало времена, когато всички са били срещу него.
Личният му живот е бил много труден и завършва с развод. Първата му жена започва да пише блогове за техните интимни отношения, което създава много проблеми за Илън в обществото. По това време Тесла Моторс е била близо до банкрут. Допълнително SpaceX е претърпяла неуспехи с изстрелването на първите ракети.
Но предприемачът не се предава, трансформира цялата болка и страдание, успява да оцелее и става един от най-успешните технологични лидери на нашето време!