Петте принципа на успеха според най-богатия човек – Джеф Безос

Историята на най-големия електронен магазин в света – Амазон.ком и нейния създател Джеф Безос е позната за повечето хора. Икономическите показатели са важни, но по-важно е какво стои зад тях – принципите, конституирани от Безос. Именно те го правят толкова различен и харесван от многобройните потребители на платформата Амазон.

Какво казва Безос: „Ние се центрираме към потребителя, планираме дългосрочно и внедряваме иновации. Другите компании не са като нас – те се фокусират върху конкуренцията. Те поемат бизнес-инициативи, които ще се отплатят за 2,3 години. Ако не се получи резултат за този период, те го зарязват и се насочват към нещо друго. Те предпочитат да бъдат повече последователи, отколкото иноватори, защото това е по-сигурно и по-лесно“.

Ето и 5-те най-важни принципа на успеха според Джеф Безос:

1)      Привличай възможно най-качествените хора.
Самият Безос е обучаван в училище за надарени деца (записан е там по инициатива на майка му) и е избегнал калъпа на стандартното училище. Още от малък се е научил да мисли нестандартно и да проявява въображение в мисленето. Основата е положена и след това Безос с лекота завършва Компютърни науки в Принстънския Университет с отличие. След като основава Амазон той започва да наема за служители – главно дипломирани с отличие студенти от най-добрите университети или професионалисти от утвърдени ИТ компании. Стандартното не е приоритет за Безос – наеманите служители трябва да имат едни от най-високите коефициенти за интелигентност. Например кандидатстващите за работа в Амазон могат да очакват въпроси като: „Колко бензиностанции има в САЩ?“ Не се очаква да дадат точен отговор, а да покажат нестандартно мислене.
За Джеф е много важно наемания служител да има висока мотивация и да проявява страст в работата. Затова в Амазон имат стратегия: след като служителя е одобрен – да му предложат 5000$, ако реши веднага да напусне компанията. Въпреки голямата сума, минимален брой хора решават да вземат парите и да напуснат. Тази стратегия има за цел да отсее мотивираните и амбицирани кандидати от колебаещите се и неуверени.

2)      Учи се от грешките, които правиш.
Амазон се е проваляла много пъти. За да се конкурира с Ebay, Безос създава собствена версия на продуктово наддаване (офериране). Това се е провалило. Но също така това е отворило пътя на „Амазон Предствители“ (Amazon Affiliates), позволяващ на външни търговци да използват сайта, доставката и съхранението на продуктите си на инфраструктурата на Амазон.
През 2014г. Амазон създава смартфона Amazon Fire Phone. Въпреки че се оказва провал, в него има някои нови иновации: Ако камерата се насочи към някой продукт, веднага излиза цената му в сайта на Амазон. Други функции: Динамична перспектива с 3D ефекти, собствена Операционна Система. Цената му е сериозна – 650$. В крайна сметка този смартфон не се възприема от пазара и се оказва провал. Защо? Защото е трудно да се пребори с iPhone и Андроид смартфоните, които са били усъвършенствани години наред и имат големи бази-данни от приложения и игри. А и потребителите вече са свикнали с тях.

Но провал ли е смартфона Amazon Fire Phone?

За Амазон – със сигурност не!

Едни от главните принципи на успеха на Джеф Безос са: „Ние се учим от грешките си“ и „Без провали иновацията не би била възможна“.

3)      Бъди пестелив (икономичен).
Безос е бил пестелив още от самото начало, когато в семейния гараж сглобява бюро от врата, за да му излезе по-евтино. Дори когато Амазон добива глобална известност, този символ с вратите остава – големите плотове, на които се опаковат пратките с книги в Амазон, почти винаги се състоят от врати, съединени една с друга в хоризонтално положение.
Ограниченията подтикват изявата на изобретателност и оригиналност или с други думи: да постигнеш повече – с по-малко.
Този принцип довежда следствието, че цените на стоките в Амазон.ком са най-ниски. Това особено се харесва на потребителите. Безос гарантира, че продава стоките на по-ниски цени от всички други онлайн магазини. За целта в Амазон се създава софтуер, който претърсва цялото интернет-пространство. В резултат на това търсене се установява дали има продукт с цена, по-ниска от цената в Амазон. Ако се открие такъв продукт, от Амазон автоматично свалят цената на продукта под откритата минимална стойност.

4)      Имай високи ценности и ги отстоявай упорито.
Само в последните години Джеф Безос се появява в социалните медии. Много години той е работил в сянка, за да изгради многомилиардна компания. Основната цел на работата му е доволството на клиента.
Ето един пример: в Амазон пристига имейл от клиент с оплакване, че е получил писмо от компанията с оферта за еротични продукти. Този клиент никога не е купувал такива продукти и се жалва, че изпратеното писмо го дискредитира. След като Безос се осведомява за случая, кипва и за малко да закрие целия отдел за имейл-маркетинг.

5)      Мисли мащабно.
Целта на Амазон никога не е била да бъде просто обикновена интернет-книжарница или онлайн търговец на дребно. Книгите са били най-лесното средство за създаване на онлайн-пазара. След успеха с книгите в първите години, Амазон.ком предприема разрастване с други типове продукти – електроника, дрехи и обувки, кухненски принадлежности, хранителни продукти и др. Според Безос Амазон не е само онлайн търговец, но и водеща технологична компания.

За него Амазон е първата крачка от неговия идеал – да се създаде технология, с която:
– човек да преодолее земната гравитация, да изследва космоса и да пътува свободно в него.
– да се намерят планети, подобни на Земята, където човечеството да може да се разсели.

Като най-богатият човек на Земята, Безос естествено има много ресурси. Тези ресурси той ги влага в компанията Blue Origin, която да реализира мечтата му за овладяване на космоса. А от това всички ние бихме имали полза !

ЗА КОМЕНТАРИ: