Илън Мъск – зеленият Хенри Форд (без реклама)

 

Всички са чували за компанията Тесла Моторс. Всъщност Илън Мъск не е неин основател. Основатели са Мартин Еберхард и Марк Тарпънинг. В един момент те имат нужда от инвеститор. Тогава се появява Илън и им помага, споделяйки страстта си към електрическите коли. Инвеститорът се присъединява към компанията през 2004г., а през 2008г. става неин изпълнителен директор. Голяма е неговата заслуга за превръщането на Тесла в световна и просперираща компания.

Сега Тесла струва повече от Форд и Дженерал Моторс, въпреки че има само 1% от техните продажби.

Удивително е, че само няколко модела от електричките на Тесла довеждат до световния бум и популярността на марката. Инженерния гений на Мъск и способността му да взема правилни решения дават резултат.

Но има нещо, което удивлява всички – за разлика от другите автомобилостроители, Тесла Мотор става основна сила в автоиндустрията без да похарчи и цент за реклама. Няма да видите реклама по телевизията, радиото, в печатните издания и т.н. И тук се изявява нестандартността на Илън – той предпочита да вложи парите в подобряване на колите, отколкото в агресивното убеждаване на потребителите.

За него КАЧЕСТВЕНАТА КОЛА Е НАЙ-ДОБРАТА РЕКЛАМА!
Но защо Илън Мъск и до днес продължава тази политика?
Има си логични причини. В началото на новия 21 век хората масово поръчват първия модел на Тесла – Roadster. Обаче изминават много месеци и години, преди да се изчистят всички грешки и колата да изпълни строгите изисквания на сигурността. Например в началото пакетът литиево-йонни батерии често се е самозапалвал.
Цената на първите коли Roadster и Model S е била много висока и само богатите са били в състояние да си поръчат. Но въпреки цената списъците от поръчки набъбват много. Купувачите са трябвало да чакат 1-2 години и повече.

В такава ситуация е нормално да не се използва реклама.
Цел №1 е била САМАТА КОЛА – да е сигурна, бърза и да се построи завод за нейното производство. Такъв завод никога не е правен преди – а това изисква време - за осигуряване на финансиране, за разрешителни от държавните органи, за наемане на работници, за проектиране и време за самото изграждане на завода.

Но с времето компанията успява да навакса и през 2019г. времето от поръчката до доставянето на електрическата кола е намалено до 1-2 месеца.
Другите автопроизводители също инвестират в свои електрически модели. Общата сума, която те са дали за реклама е над $9 милиарда долара. Но Тесла остава на върха, въпреки че не е похарчила и цент.

Но все пак Тесла промотира своите коли. Как?
Нестандартно, както е всичко при Мъск.
Промотирането е водено от множество маркетингови и потребителско-ориентирани действия.
Това включва възможности за безплатен тест-драйв на колите, публикуване на новости в сайта на компанията, връзки с обществеността, постове в социални медии, имейл-маркетинг, шоуруми и галерии, презентации на зарядни станции и др.
И така, компанията се развива...

А какви са цените на колите?
Model S започва да се продава през 2012г. на цена от минимум $100 000 долара.

Въпреки високата цена компанията едва успява да изпълни многото заявки.
Целта на Мъск е да направи електрическите коли масови и достъпни за обикновения потребител.
Затова през 2017г. се появява Model 3. Цената му е само $35 000 долара. В САЩ цената му е по-ниска с около $2 000 долара, заради отпускания от държавата данъчен кредит за насърчаване на продажбите на електрически коли.

Какви характеристики има Model 3:

  • > 5,3 секунди ускорение от 0 до 100км/ч.
  • > Над 200км/ч. максимална скорост
  • > 350км пробег с 1 зареждане
  • > Зареждане на батериите за 1 час
  • > 600кг тегло
  • > Гаранция 4 години или 70 000км пробег
  • > автопаркиране
  • > функции автопилот и безпилотно извикване на колата, управлявано от смартфон
  • > безплатен софтуерен ъпгрейд

Софтуерът е основното в една електрическа кола. Тесла поддържа дистанционен ъпгрейд на колите си, без да е нужно посещаване на сервиз. Например чрез последната версия 10.1. на софтуера, мощността на електрическия двигател се е повишила с 5%.

Без преувеличение можем да кажем, че Илън Мъск е зеления Хенри Форд с приноса си в екологията, зелените технологии и евтиния транспорт.

Мащабът на неговото мислене е огромен и е удивително как се справя с всяко предизвикателство. Дано в 21 век повече предприемачи да последват примера му.