5-те лидерски качества на Сър Алекс Фъргюсън и ролята на дъвката

Лидерството се определя като „способност да се влияе на група за постигане на визия или следване на заложени цели“. Силните лидери се отличават заради техните лични качества и характеристики. Сър Алекс Фъргюсън, мениджър на футболния отбор на Манчестър Юнайтед във Великобритания от 1986-2013 г., е смятан от мнозина за „един от най-великите и успешни футболни мениджъри на всички времена“.

Той доказа, че е в състояние да води отбори до страхотни резултати, независимо от класирането на отбора. Какво го направи толкова успешен лидер?

1. САМОЧУВСТВИЕ

Лидерите, които са уверени, получават подкрепата на членовете на екипа си, защото излъчват положително отношение. Сър Алекс Фъргюсън беше уверен в себе си и имаше необходимите знания и умения, за да управлява Манчестър Юнайтед. Миналият му футболен и мениджърски опит му позволи да ръководи клуба и той знаеше, че е способен да го направи. Въпреки че клубът се справяше зле и привържениците настояваха за неговото уволнение, „Фъргюсън имаше подкрепата на директорите на Юнайтед и върна доверието им, като доведе Юнайтед до победа на Англия за ФА Къп и носители на европейски купи“. Заради самочувствието и устрема му хората го последваха и му се довериха.

2. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ

Способността да предавате послание, да вдъхновявате и да влияете върху нагласите и действията на хората е от решаващо значение за постигането на целите. Лидерите трябва да могат да използват както вербална, така и невербална комуникация, като обръщат внимание на неща като езика на тялото, за да гарантират, че правилното послание се предава ефективно.

Сър Алекс Фъргюсън е забележителен комуникатор. Хората могат лесно да се разсейват, но той винаги е бил в състояние да се увери, че всички остават фокусирани върху целите. Един пример е как той използва 15-минутната пауза между полувремената, за да се свърже отново с играчите и да ги мотивира. „Когато Шампионската купа бъде показана, просто не забравяйте, че дори не можете да я докоснете, ако не победите. Ще минавате покрай нея, навели главите, знаейки, че някой, който е по-надъхан от вас и ще вдигне купата." Тези думи мотивираха играчите на Манчестър Юнайтед през 1999 г. по време на мача им на финала на Шампионската лига срещу Байерн Мюнхен и им позволиха да грабнат победата след полувремето.

3. РАЗВИТИЕ НА ЕКИП И ВИСОКИ СТАНДАРТИ

За да успеят, бизнесите трябва да създадат и развият силна мотивационна основа. Колкото повече служители са мотивирани, толкова по-добре могат да повлияят за успеха на компанията. В случая с Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън винаги показваше стремежа към успех, като насърчаваше членовете на своя отбор психически и физически. „Като наблегна на развитието на младите играчи, възстановяването на отбора и атакуващия футбол, той извлече най-доброто от своите играчи“. Това е причината Манчестър Юнайтед да се върне на върха в Първа английска дивизия след пристигането на Фъргюсън.

Всички футболисти разбираха какво се очаква от тях и бяха държани отговорни за действията си. Както каза Анди Коул: „Ако загубиш и сър Алекс вярва, че си дал най-доброто от себе си, това не е проблем… но ако загубиш по бездушен начин… тогава си гледай ушите!“ Фъргюсън постави високи стандарти и използва своята креативност, за да разказва вдъхновяващи истории и да поддържа мотивацията на отбора.

4. ЧЕСТНОСТ И ПОЧТЕНОСТ

Да бъдем честни и почтени на работното място и в нашите работни взаимоотношения е много важно. Фъргюсън имаше тези черти, които му спечелиха уважение и възхищение от всички около него. Той беше честен и насърчаваше откритото общуване с играчите си, където хората се чувстваха ценени. В резултат на това хората го смятат за надежден, последователен и достоен.

5. ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Лидерите с висока емоционална интелигентност по-лесно влияят върху хората. Лидерите, които демонстрират съпричастност, състрадание и смирение, получават по-голяма ангажираност и по-високо ниво на доверие от своите служители.

Емпатичните лидери могат да усетят нуждите на другите хора, да слушат говора и да четат невербалните реакции на хората, с които комуникират. Правейки това, Фъргюсън показа загриженост за хората около себе си и членовете на екипа му знаеха, че той им пази гърба и при нужда ще ги защити.

Когато хората се чувстват ценени и обгрижвани, те се стремят да постигнат целите.

Последната дъвка на Алекс от 19.5.2013г.

Последната дъвка на Алекс от 19.5.2013г.

ДЪВКАТА НА ФЪРГЮСЪН

Известният футболен треньор често е имал чертата нервно да кашля преди и по време на мачовете заради огромното напрежение.
Сър Алекс Фъргюсън започна страстно да дъвчи дъвки по съвет на бившия физиотерапевт на Манчестър Юнайтед Джим Макгрегър – за да помогне за успокояване на нервната му кашлица.

Макгрегър предложил да предпише лекарство за кашлица на Фърги в нощта преди първия му мач начело на Юнайтед в Оксфорд преди 25 години.

Фъргюсън отказва да вземе лекарството, като каза, че това е „просто нещо, което правя“. Тогава се разбра, че сухата кашлица не е здравен проблем, а просто начин да се освободи от нервното напрежение.

Макгрегър разкри: „Алекс започна да дъвче дъвка по време на мачове по мой съвет. След като го направи, той видимо се успокои и спря кашлицата“.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Сър Алекс Фъргюсън е може би най-великият футболен треньор на всички времена. През 26-те години начело на Манчестър Юнайтед той е постигнал всички футболни отличия. Кое е отличителното при него за постигането на такъв успех:

> Нюхът към талантите на младите футболисти. Той създава скаутска организация по целия свят за привличане на деца-таланти в школата на Манчестър Юнайтед.

> Строгостта и високите изисквания, трудът и постоянството са ключови за футболните победи. Сър Алекс Фъргюсън много държи на тях и не допуска компромиси.

> Справедливостта и почтеността, които Алекс залага, формират моралната основа за успеха на клуба. Така всеки футболист знае, че мнението му ще бъде чуто и няма да бъде пренебрегнато.

> Ролята на дъвката също е от значение. Повечето треньори, включително и Алекс, изпитват силни емоции по време на футболните мачове. Но той знае, че неконтролируемите емоции могат да изиграят лоша шега и да повлияят на изхода от битката. Тук идва ролята на ДЪВКАТА. Тя е отличителната черта на Фъргюсън и му помага да се успокои и да контролира по-добре емоциите си.