ЛОГО ЗА 100000$

(Или как Стив Джобс поръча лого за втората си компания  NeXT Computer?)

След като бива изгонен от собствената му фирма Apple Computer  през 1985г. Стив Джобс решава да продължи, като създаде втората си компания. Кръсти я NeXT Computer, с основна дейност – проектиране и продажба на мощни компютри за подпомагане на научните изследвания на университетите.

Естествено за новата му фирма е необходимо лого, което Стив Джобс не може сам да направи. Той смята, че логото трябва да е на световно ниво и затова се насочва към доайена на корпоративния дизайн Пол Ранд (проектирал дизайна на IBM, Westinghouse и др.)

И така, Ранд започва да работи по логото. Предварително Джобс му казва, че компютъра NeXT ще има кубична форма, заради нейната простота и съвършена симетрия. Затова Ранд решава, че логото също трябва да представлява куб, наклонен под ъгъл от 28 градуса. Ранд има голямо самочувствие и казва, че няма да изработи повече от един вариант, а цената на логото му е 100000$.

Джобс постъпва хазартно и решава да плати астрономическата сума (тогава Стив има около 150 милиона долара от акциите на Apple).

След 2 седмици Ранд се среща с Джобс и му дава елегантна брошура, в която е описан творческия процес на създаване на логото. В нея пише: „Ъгълът на наклона придава на куба веселост, напереност, които внушават приятелското, спонтанно излъчване на коледна пощенска марка, но едновременно с това и авторитетния вид на печат. Думата „next” е изписана на два реда, така че да запълни лицето на куба, като само буквата „е“ не е главна. Тази буква трябва да изпъкне, за да се събуди асоциация с „education, excellence… e=mc2” (образование, превъзходство, енергия).

Когато вижда логото, Джобс го харесва и дори прегръща Ранд. Имат само едно дребно разногласие: Ранд е използвал тъмножълто за буквата „е“, което Стив иска да замени с по-светложълто. Дизайнерът обаче удря с юмрук по масата и заявява: „Занимавам се с дизайн от петдесет години и знам много добре какво правя!“ Джобс веднага омеква. След това Ранд като бонус изработва и фирмена визитка на компютърния корифей.

Коментар на автора:

От гореспоменатите събития са минали 30 години. Какво се е променило оттогава?

Разбира се, че основно компютрите и интернета. Когато създава логото на NeXT, Пол Ранд е бил 70-годишен и не го е правил с помощта на графичен софтуер, инсталиран на персонален компютър (да спомена, че графичният пакет CorelDraw 1.0 е създаден чак в 1989г.) Тогава не е имало толкова графични дизайнери и рекламни агенции, колкото сега. Затова изработването на лого в онези дни е било лукс и за него е можело да се дадат 100000$.

Сега положението е коренно различно: благодарение на усъвършенстваните и достъпни компютри всеки човек може да развие в областта на рекламата, архитектурата и т.н. Има десетки хиляди рекламни агенции и графични дизайнери. Какво поражда това?

Факта, че всеки може да си поръча хубаво лого на достъпна цена – дори и под 100$. Или сега за 100000$ могат да се изработят ХИЛЯДА ЛОГОТА!

А приносът на Стив Джобс е очевиден: благодарение на проектирания от него графичен потребителски интерфейс (GUI) в персоналните компютри той е революционизирал компютърната сфера.

А ние, съвременниците, можем лесно да се развием във всяка една област с помощта на компютрите и да вярваме, че в новия 21 век най-ценни ще са идеите и информацията!

*използвани са цитати от книгата „Стив Джобс от Уолтър Айзъксън“

ЗА КОМЕНТАРИ:

Leave a Reply