3-те лидерски принципа според Ричард Брансън

Ричард Брансън е световен предприемач, приключенец, икона и основател на ВърджинГруп. ВърджинГруп е една от най-известните и респектиращи марки, включваща около 400 компании.

Според изданието „Форбс 2017“ Брансън е седмият най-богат англичанин със състояние, равняващо се на 5,1 милиарда долара.

Той има специфичен лидерски стил. За него е бизнеса е забавление, игра. Ричард е нестандартен и е способен да счупи утвърдените правила в бизнеса. Той никога не ги е следвал, защото никога не ги е учил на теория в университет. Брансън е придобил всичките си умения от практиката – като тийнейджър напуска университета, за да основе студенсткото списание „Student”. Оттам тръгва неговият славен път към върховете в световния бизнес.

Всепризнато е неговото умение да преценява хората. Когато има бизнес среща, той в рамките на първите 30 секунди преценява, дали тя ще е успешна и дали да се довери на отсрещния човек. А това е много ценно в процеса на набирането на лидерски персонал за неговите компании. За него по-важни са личността и опита, отколкото многото дипломи в дадена област.
Ричард има подхода да издига лидерите отвътре, ако те демонстрират страст в работата и лидерски качества. Той им дава шанс и ги издига на високи позиции, което изпраща силно мотивиращо съобщение към всички в компанията.

Постоянната ценност на Върджин е следната: да промени правилата на „играта“ в бизнеса и да победи статуквото чрез създаването на продукт или услуга с голяма полза за хората. Брансън казва: „Ако ти обичаш това, което правиш и искрено вярваш в него, другите ще споделят твоя ентусиазъм“. По този начин страстните към работата хора биват привлечени като управленски състав във ВърджинГруп.

Брансън не се занимава с изследване на конкуренцията. Той решава да се впусне в дадена ниша, само ако има някаква липса на пазара или нещо не е направено добре. След като развива голям музикален бизнес с марката Върджин, Ричард решава да се впусне в авиоиндустрията. Но там вече е монополиста British Airways. Този монополист си набелязва новата Върджин Атлантик като враг и започва всевъзможни – легални и подмолни – атаки. Но компанията на Брансън устоява на атаките и си завоюва правото да оперира на авиопазара.

Каква е ПОЛЗАТА ЗА ХОРАТА? Качеството на превозите се подобрява и цените на билетите падат.

Общото Лого на Върджин
Лого на Върджин

Кои са трите най-важни лидерски принципи за Ричард Брансън?

1) Слушането е едно от най-важните човешки умения. Това е и характерната черта за Върджин. Слушането помага да се научат важни неща от хората (от техните успехи и неуспехи) и от пазарните нужди.
2) Учи. Ученето и лидерството вървят заедно. Успехите се случват чрез всекидневна работа с талантливи и вдъхновени хора и учене от тяхните знания, умения и енергия.
3) Забавление. За Брансън правило №1 в бизнеса и в живота е да се забавляваш от това, което правиш. Ръководенето на бизнес е свързано с много часове работа и вземането на трудни решения. Ако ти не се забавляваш и нямаш страста да устоиш, твоят бизнес най-вероятно ще пропадне.

Коментар на автора:

Според мен това са важни принципи, но аз ще ги развия:

1)Слушането аз го разбирам като способност за успешна комуникация, в която и двете страни са доволни.

2)Учене – за мен това означава практикувай, прилагай на практика знанията.

3)Забавлявай се – бъди позитивен, не губи вяра!

ЗА КОМЕНТАРИ:

Leave a Reply